研究開発

研究開発

研究センターでは様々な研究・分析機器を導入し、高度な技術を備えたスタッフたちが研究と努力を積み重ねながら、新製品の開発に取り組んでいます。

学術雑誌/業界雑誌

タイトル 掲載資料(年)
Improvement of liver function by the administration of oyster extract as a dietary supplement to habitual alcohol drinkers: A pilot study Experimental and Therapeutic Medicine, DOI: 10.3892/etm.2015.2563 (2015)
納豆菌エキス含有食品の抗肥満効果の検討 薬理と治療,43(4):529-533 (2015)
ニガウリエキス含有食品摂取の空腹時血糖値低減効果 薬理と治療,43(4):535-540 (2015)
成人女性におけるグァバ葉エキス含有食品摂取による美白効果の検討 薬理と治療,43(4):541-548 (2015)
Hypothalamic GPR40 Signaling Activated by Free Long Chain Fatty Acids Suppresses CFA-Induced Inflammatory Chronic Pain PLOS ONE. Vol.8(12): 1-11(2013)
納豆菌DC15株の小麦発酵物(DC15-FE)による高脂肪食投与マウスの抗肥満効果 薬理と治療. 41(10): 959-962(2013)
カキエキスのアルコール代謝促進作用 薬理と治療. 41(4): 319-321(2013)
青森県産ニンニクエキス含有食品が勤労者のストレス、睡眠の質、疲労および生活の質に及ぼす効果 薬理と治療. 41(3): 281-287(2013)
Combination Effect of Phospholipids and n-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Rat Cholesterol Metabolism Food Sci. Biotechnol. 21(5): 1335-1342(2012)
Antiatherogenic effect of guava leaf extracts inhibiting leucocyte-type 12-lipoxygenase activity Food Chemistry 131 1069-1075 (2012)
Effect of phospholipid n-3 polyunsaturated fatty acids on rat lipid metabolism Eur.J.Sci.Technol. 112 537-544 (2010)
Diallyl sulfides: Selective inhibitors of family X DNA polymerases from garlic (Allium sativum). Food Chemistry, 108, 551-560 (2008)
Extracts of Momordica charantia Suppress Postprandial Hyperglycemia in Rats Journal of Nutritional Science and Vitaminology, 53, 482-488 (2007)
DHA結合型リン脂質による抗炎症効果 -抗血小板活性化因子(PAF)作用- 生活衛生, 51, 317-320(2007)
ニンニク無臭化抽出物のラット骨格筋モデルにおける抗疲労効果 生活衛生, 51, 249-252(2007)
Mechanism of cell cycle arrest and apoptosis induction by conjugated eicosapentaenoic acid, which is a mammalian DNA polymerase and topoisomerase inhibitor. International Journal of Oncology, 30, 1197-1204.(2007)
Antithrombotic Effects of Odorless Garlic Powder Both in Vitro and in Vivo. Biosci Biotechnol Biochem. 71, 84-90(2007)
グァバ葉抽出物とアガリクス抽出物のDNA合成酵素阻害活性に対する併用効果 日本栄養・食糧学会誌, 59, 271-276 (2006)
Inhibitory action of C22-fatty acids on DNA polymerases and DNA topoisomerases. International Journal of Molecular Medicine, 18, 583-588.(2006)
卵黄タンパク質加水分解物由来のACE阻害ペプチドの特徴およびSHRラットに対する血圧降下作用、 日本栄養・食糧学会誌, 59, 15-19(2006)
共役ドコサヘキサエン酸によるKPL-1ヒト乳癌細胞株における増殖抑制効果 乳癌基礎研究,14, 31-35(2005)
Inhibitory effect ofconjugated eicosapentaenoic acid on mammalian DNA polymerase andtopoisomerase activities and human cancer cell proliferation. Biochem Pharmacol, 70, 453-60(2005)
Inhibitory effect of conjugated eicosapentaenoic acid (cEPA) on human DNA topoisomerase I and II. Achives of Biochemistry and Biophysics, 435, 197-206(2005)
Conjugated docosahexaenoic Acid is a potent inducer of cell cycle arrest and apoptosis and inhibits growth of colo 201 human colon cancer cells. Nutr Cancer. 50(1), 71-9(2004)
Dietary effects of conjugated docosahexaenoic acid on N-methyl-N-nitrosourea-induced mammary carcinogenesis in female Sprague-Dawley rats. Oncol Rep. Nov; 12(5), 1079-85.(2004)
ドコサヘキサエン酸のMNU誘発ラット乳癌における発癌抑制効果, 乳癌基礎研究,13, 47-50(2004)
Conjugated docosahexaenoic acid suppresses KPL-1 human breast cancer cell growth in vitro and in vivo: potential mechanisms of action, Breast Cancer Res., 6, R291-R299(2004)
Suppression of N-methyl-N-nitrosourea-induced photoreceptor apoptosis in rat by docosahexaenoic acid. Ophthalmic Res., 36, 98-105(2004)
Dietary docosahexaenoic acid protects against N-methyl-N-nitrosourea-induced retinal degeneration in rats Experimental Eye Research,77 167-173 (2003)
Dietary Docosahexaenoic Acid Suppresses N-Methyl-N-Nitrosourea-Induced Mammary Carcinogenesis in Rats More Effectively Than Eicosapentaenoic Acid Nutrition and Cancer,Vol. 45, No. 2, 211-217( 2003)
ニューロブラストーマNeuro2a細胞における海苔(Porphyra yezoensis)由来Sulfoquinovosylglycerol (SQDG)の分化とアポトーシスに対する作用 日本食品化学学会誌,Vol. 10(2), 101-107 (2003)
Effects of glycolipids from spinach on mammalian DNA polymerases Biochemical Pharmacology,65 ,259-267 (2003)
ドコサヘキサエン酸富化Chlorella vulgaris CK22株の 脂質特性 日本栄養・食糧学会誌,,V0l. 55, No. 6, 331-337 (2002)
ドコサヘキサエン酸富化Chlorella vulgaris CK22株の ヒトにおける安全性および血清脂質濃度に対する影響の予備的検討 日本栄養・食糧学会誌,V0l. 55, No. 6, 323-330 (2002)
ドコサヘキサエン酸を富化したクロレラ・ブルガリス (Chlorella vulgaris) CK22株の投与による高コレステロール摂餌ラット血清脂質上昇抑制 日本栄養・食糧学会誌,V0l. 55, No. 4, 215-222 (2002)
DHA結合型リン脂質の製造とその生理活性 オレオサイエンス,第2巻 第2号 67-74 (2002)
Conversion to Docosahexaenoic Acid-Containing Phosphatidylserine from Squid Skin Lecithin by Phospholipase D-Mediated Transphosphatidylation J. Agric. Food Chem,Vol. 48, No.10,4550-4554(2000)
ホスホリパーゼDの塩基交換反応によるドコサヘキサエン酸含有ホスファチジルセリンの調製 第38回油化学討論会講演要旨集,p.137(1999)
自然発症高血圧ラット(SHR-SP)の生存率に及ぼすDHA含有リン脂質の影響 脂質栄養学,Vol.8 No.2,120 (1999)
n-3系多価不飽和脂肪酸高含有β-リゾリン脂質によるヒト赤血球変形能増進作用 油化学,Vol.47 No.12,1313 (1998)
Concentration of DHA-containing phospholipids and AA-containing phospholipids through lipase mediated partial hydrolysis. 38th AOCS Annual Meeting & Expo(1997)
リポザイムIMを用いた加水分解反応によるドコサヘキサエン酸結合型リン脂質の濃縮 日本油化学会誌 論文要旨,Vol.46 No.8,936 (1997)
高コレステロール食ラットの血清コレステロール値及び血小板凝集能に及ぼすDHA含有リン脂質の影響 第36回 油化学討論会・研究発表会 講演要旨集,35 (1997)
カキとその生理機能 福山大学工学部紀要 第21巻 ,59-65 (1997)
Water Activity-Adjusted Enzymatic Partial Hydrolysis of Phospholipids to Concentrate Polyunsaturated Fatty Acids JAOCS,Vol.74 No.11,1415-1417 (1997)
Concentration of Docosahexaenoic Acid-containing Phospholipid through Lipozyme IM-mediated Hydrolysis J. Jpn. Oil Chem. Soc.,Vol.46 No.8,867-872 (1997)
Oxidative Stability of Docosahexaenoic Acid-containing Oils in the Form of Phospholipids, Triacylglycerols, and Ethyl Esters Biosci. Biotech. Biochem.,Vol.61 No.12,2085-2088 (1997)
セサミンとカキエキス併用摂取による飲酒時の顔面温度上昇に対する影響 平成8年水産学会春季年会発表,165 (1996)
ラット血漿脂質成分に及ぼすDHA強化卵黄リン脂質の影響 平成7年度日本水産学会春季大会 講演要旨集,273(1995)
DHA含有鶏卵より卵黄油の抽出方法 第33回 油化学討論会・研究発表会 講演要旨集,70 (1994)
グアバ葉の抗糖尿病薬理活性とその有効成分の研究(その1) 生薬学雑誌,Vol.39 No.4,261-269 (1985)
タイトル 掲載資料(年)
微生物を用いた二段階培養法による長鎖多価不飽和脂肪酸含有リン脂質の発酵生産 New Food Industry Vol.54 No.10 1-8(2012)
“無臭ニンニク抽出物の抗血栓作用” 食品と開発,Vol.42, No.2, 60-61(2007)
“グァバ葉ポリフェノールのシクロオキシゲナーゼ阻害活性および抗炎症作用” 食品と開発、Vol.40, No.9, 58-59(2005)
”にがうりエキス”の抗糖尿病効果食品と開発“ 食品と開発, Vol.39, No.9 50-51(2004)
高度不飽和脂肪酸含有リン脂質の製造と生理作用 Food Style 21,Vol.4 No.3,70 (1999)
グァバ゙葉エキスのアトピー性皮膚炎に及ぼす効果 Food Style 21,Vol.3 No.4,42-44 (1999)
アガリクス・ブラゼイの抗腫瘍性化合物の濃縮と機能性 食品と開発,Vol.34 No.9,60-61(1999)
DHAは長寿に寄与できるか ~リン脂質とトリグリセリドの差について~ 食品と開発,Vol.34 No.8,41-43 (1999)
大豆由来ホスファチジルセリンの特性と効能 New Food Industry,Vol.41 No.7,21-27 (1999)
グァバ葉エキスの機能性 新たに見出した美白効果を加えて 食品と開発,Vol.33 No.9,42-44 (1998)
アガリクスブラゼイとその機能性 FOOD Style 21,Vol.1 No.5,44-47 (1997)
グァバの生理作用と応用 月刊フードケミカル,76-79 (1997-1)
卵黄油,卵黄レシチン 新食品機能素材の開発,203-209 (1996)
DHA含有リン脂質の生理機能と製品開発 食品と開発,Vol.31 No.1,49-52 (1996)
アガリクス ブラゼイの機能と食品への利用 月刊フードケミカル,1-6 (1996-6)
DHA含有卵黄油とその粉末化 New Food Industry,Vol.36 No.3,.5-11 (1994)
DHA含有卵黄油とその粉末化 月刊フードケミカル,69-75 (1994-1)
グァバ葉抽出エキスのα‐アミラーゼインヒビターの作用について New Food Industry,Vol.36 No.9,1-7 (1994)
DHA含有卵黄油とその粉末化 食品と開発,Vol.29 No.2,44-47(1994)
グァバ葉抽出エキスのα‐アミラーゼインヒビター作用 食品と開発,Vol.29 No.9,42-45(1994)
酵素処理による味覚改善ギムネマの開発 食品と開発,Vol.27 No.7,48-49(1992)